sobota , 2 december 2023

Najpogostejše zmote o RSV

V zimskem času največjo nevarnost predstavlja gripa, ostale viroze ne povzročajo nič hujšega.

To ne drži. Virusi influence res lahko predstavljajo tveganje za različne druge bolezni in zaplete, vendar to ne velja le za njih. Tudi okužbe z drugimi virusi, kot je denimo RSV, so lahko nevarne, še posebej za dojenčke in majhne otroke, pri katerih lahko ti virusi povzročijo prehlad, bronhitis, bronhiolitis, pljučnico, laringotraheitis in vnetje srednjega ušesa. Okužbe z vsemi respiratornimi virusi moramo zaradi tega obravnavati resno in skrbno.

 Če se okužim z RSV, gre za navaden prehlad in ga lahko prebolim ‘na nogah’, brez bolniške odsotnosti, otroci pa lahko normalno hodijo v šolo.

To se absolutno odsvetuje. Tak način prebolevanja okužbe z respiratornimi virusi predstavlja večje tveganje za zaplete in druge bolezni pri zbolelem, hkrati pa virus širimo po prostorih in povečujemo verjetnost, da zboli še kdo drug. RSV namreč lahko preživi več kot pol ure na rokah ter več ur na površinah v okolju, na primer na pisalni mizi, na nakupovalnem vozičku ali na uporabljenem robčku.

Zunaj je nizka temperatura in da se otrok ne prehladi, bomo prosti čas raje preživljali v igralnici v nakupovalnem centru ali pri prijateljih, sorodnikih.

Ne drži, da nizke temperature kot take povzročajo prehlad in bolezni. Nasprotno, gibanje na svežem zraku krepi imunski sistem otroka in zmanjšuje verjetnost za razne okužbe. Povečano tveganje pa predstavlja ravno zahajanje v nakupovalne centre in na množične prireditve. RSV, ki je izredno lahko prenosljiv in zelo odporen se širi s telesnim stikom, denimo z dotikom, s poljubljanjem in z rokovanjem, preko predmetov in površin, pa tudi po zraku pri kašljanju in kihanju (s kapljicami), zato strokovnjaki odsvetujejo zadrževanje otrok v takih prostorih.