sobota , 2 december 2023

Okužba z RSV ne zagotavlja trajne imunosti po preboleli okužbi

Virusne okužbe dihal so zelo pogoste in lahko potekajo tako, da jasno vidimo oziroma občutimo bolezen (utrujenost, vročina, smrkanje, glavoboli …) ali pa brez simptomov. Odrasli prebolijo 2 do 3 epizode, otroci pa 4 do 6 epizod na leto. Ogrožene skupine so najmlajši, imunsko oslabljeni in starejši ljudje. Razlog za pogostost virusnih okužb dihal je veliko različnih povzročiteljev in njihova velika pestrost, ki ne zagotavlja navzkrižne imunosti.

Najpogosteje okužbe dihal poleg virusov influence A in B (po domače gripe) povzročajo respiratorni sincicijski virus (RSV) in rinovirusi. V eni od novejših študij, ki je zajela 105 oseb v ZDA so ugotovili, da so virusne okužbe dihal nekajkrat pogostejše v družinah z majhnimi otroki. Kar 93 % preiskovancev se je v enem letu vsaj enkrat srečalo z virusom, ki povzroča okužbe dihal.

V drugih študijah so za virus RSV dokazali, da ne zagotavlja trajne imunosti po preboleli okužbi in so pri preiskovancih ponovne okužbe s tem virusom opisovali že v naslednji sezoni. Ponovne okužbe z RSV so dokazali tako z različnimi podtipi virusa RSV kakor tudi po predhodno preboleli okužbi z istim podtipom. Pogostost in potek virusnih okužb dihal sta pogojena tako z lastnostmi virusnega povzročitelja, kakor tudi s sposobnostjo imunskega odziva posameznika na okužbo.

Prispevek povzet po: Prof. dr. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani: Spremljanje respiratornih obolenj: kako je z odpornostjo pred ponovnimi okužbami. Predstavljeno na okrogli mizi Ali res vemo vse o respiratornih obolenjih? v organizaciji Sekcije za preventivno medicino pri Zdravniškem društvu Slovenije (Redni letni strokovni posvet, Rogaška Slatina, 13. 11. 2015). 

Check Also

Nenadna ohladitev poveča tveganje za respiratorna obolenja

V ogroženih skupinah imajo lahko respiratorna obolenja hujši potek bolezni in predstavljajo večje tveganje V …