torek , 23 julij 2024

V času sezone respiratornih okužb pogosto zboli celotna družina

O trenutni situaciji na področju okužb z respiratornimi virusi smo se pogovarjali s Heleno Mole, dr. med., specialistko pediatrije.

Smo na vrhuncu sezone okužb z respiratornimi virusi. Kako se to odraža v vaši vsakodnevni praksi?

V tednih ob koncu januarja in začetku februarja, je ambulanta zelo obremenjena. Že iz številčnosti telefonskih klicev ter nasvetov, ki jih damo v zvezi z obvladovanjem povišane temperature, nahoda, kašlja nam je jasno, da je število obolelih veliko. Praviloma na vrhuncu sezone gripe obolevajo celotne družine, zato prihaja pa v tem času pogosteje tudi do odpovedi načrtovanih sistematskih pregledov.

Ali opažate kakšne posebnosti? Se srečujete s težjimi primeri?

Zaenkrat število zapletov ne presega pričakovanega deleža obolelih, je pa seveda ob velikem številu obolelih osebje toliko bolj na preži, da ne zgrešimo kakšnega zapleta.

Kaj svetujete staršem, če otroci zbolijo? Kdaj naj pomoč poiščejo pri pediatru?

Kako hitro pridejo otroci na pregled, je odvisno od teže poteka in starosti otroka – pri majhnih dojenčkih se načeloma bistveno hitreje odločimo za pregled, pri večjih pa takoj pri težavah z dihanjem ali pa če bolezen po približno treh dneh ne kaže nobenega znaka izboljšanja ali pri drugih znakih sumljivih za bakterijski zaplet – npr. neobvladljiva povišana temperatura, hude bolečine v žrelu, v ušesih, ipd.

Preventivnih ukrepov je več in so tudi opisani na tej strani – katerega bi izpostavili oz. je pomemben, pa nanj pogosto pozabimo?

Vsi ukrepi, ki so našteti, so ob doslednem upoštevanju kot celota zelo učinkoviti, glavna sta vseeno higiena kašlja in kihanja ter higiena rok, pa izogibanje zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi.

Helena Mole, dr. med., je o soočanju z respiratornimi virusi govorila tudi v oddaji Svetovalni servis na 1. programu Radia Slovenije – posnetek lahko poslušate na tej povezavi.

Check Also

Nenadna ohladitev poveča tveganje za respiratorna obolenja

V ogroženih skupinah imajo lahko respiratorna obolenja hujši potek bolezni in predstavljajo večje tveganje V …