torek , 23 julij 2024

Informacije o virusnih okužbah dihal na novi spletni strani

Ljubljana, 10. januar 2014 – Sekcija za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu (SPM) je vzpostavila posebno spletno stran https://rsv.spm.si/, kjer so na voljo informacije o virusnih okužbah dihal in preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja teh virusov. Še posebej respiratorni sincicijski virus največje tveganje predstavlja za dojenčke in majhne otroke, saj poleg prehlada lahko povzroči tudi resnejša obolenja dihal. Nova spletna stran je tako v prvi vrsti namenjena staršem majhnih otrok, poznavanje preventivnih ukrepov zoper širjenje okužb z respiratornimi virusi je nujno tudi za vse, ki se poklicno ali zasebno srečujejo z majhnimi otroki. Z ustreznimi preventivnimi ukrepi pa širjenje virusov v zimskem času lahko pomagamo preprečevati prav vsi.

Prim. izr. prof. dr. Alenka Kraigher, predsednica Sekcije za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu pojasnjuje: »Z vsebinami na novi spletni strani želimo širši javnosti na čim bolj preprost način predstaviti problematiko virusnih okužb dihal, še posebej respiratornega sincicijskega virusa, saj se ta pri dojenčkih in majhnih otrocih med vsemi virusnimi okužbami dihal pojavi najpogosteje. Hkrati je namen strani javnost informirati o preventivnih ukrepih zoper širjenje okužb – od zelo preprostih, kot je redno umivanje rok ali zračenje prostorov, do takih, ki zahtevajo nekaj več truda, denimo redno čiščenje stikal, kljuk, drugih površin ali pranje igrač.«

Respiratorni sincicijski virus je namreč izredno lahko prenosljiv in zelo odporen, saj na rokah ali površinah lahko virus preživi od ene do 24 ur. Lahko se nahaja na različnih površinah v okolju, na primer na pohištvu, oblačilih, pultu v trgovini, na nakupovalnem vozičku ali na uporabljenem robčku. Pojavlja se povsod, kjer je veliko ljudi – v vrtcih, šolah, v trgovskih centrih, v prostorih, kjer so množične prireditve. Dojenčki se največkrat okužijo od starejših sorojencev ali drugih otrok in odraslih, ki kažejo prehladne znake. Z doslednim izvajanjem preventivnih ukrepov pa lahko preprečimo okužbe in omejimo širjenje virusov med ljudmi.

Več informacij o virusnih okužbah dihal in preventivnih ukrepih je torej na voljo na strani https://rsv.spm.si/.

* * *
Dodatne informacije:
Sekcija za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu
E-naslov: spm.mediji@gmail.com

Check Also

Nenadna ohladitev poveča tveganje za respiratorna obolenja

V ogroženih skupinah imajo lahko respiratorna obolenja hujši potek bolezni in predstavljajo večje tveganje V …