sobota , 2 december 2023

Sezona okužb z respiratornimi virusi na vrhuncu

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poroča, da se je zaradi akutnih okužb dihal število obiskov pri zdravniku (v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva) v prejšnjem tednu izrazito poraslo v vseh starostnih skupinah.

Sicer so pri NIJZ zaznali povečevanje okužb z gripo v drugem tednu decembra 2014. Še pred tem, že v sredini novembra, pa se je začela sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV), povzročitelja akutnega bronhiolitisa pri majhnih otrocih. Delež potrjenih okužb z RSV je bil v preteklem tednu približno 16 %, kar pomeni, da je sezona RSV še vedno v polnem teku.

V primerjavi s sezono 2013/2014 je obolevnost v letošnji sezoni (2014/2015) večja oz. je več tistih, ki ob akutni okužbi dihal poiščejo nasvet pri zdravniku.

V tem času so zato izjemno pomembni preventivni ukrepi, še posebej pri preprečevanju širjenja virusov med majhnimi otroki. Več o tem bo povedala tudi Helena Mole, dr. med., spec. pediatrije in sicer v oddaji Svetovalni servis na Prvem programu Radia Slovenija, v četrtek, 5. februarja, ob 8. uri zjutraj.

Vir in več informacij: www.nijz.si/aktualno.

Check Also

Nenadna ohladitev poveča tveganje za respiratorna obolenja

V ogroženih skupinah imajo lahko respiratorna obolenja hujši potek bolezni in predstavljajo večje tveganje V …